Ga door naar hoofdcontent
InformatieAandeel gerecycled materiaal

Aandeel gerecycled materiaal

Definitie en gebruiksinstructies voor het criteria Aandeel gerecycled materiaal.

OnderdeelUitwerking
DefinitieHet massapercentage van gerecycled materiaal in het product. Gerecycled materiaal is afkomstig van een afgedankt product.
Verplicht veld
Ja
OmschrijvingHet totale percentage gerecycled materiaal dat in het product of materiaal wordt toegepast, uitgedrukt als een percentage van het totale gewicht van het product. Het kan hier gaan om zowel biobased als niet biobased gerecyclede materialen.
Certificering
Labels
Waarde voor inkopers / voor- en nadelen van criteriumIn een volledige circulaire economie blijven eenmaal toegepaste grondstoffen voor altijd in de kringloop. Het product wordt geproduceerd, gebruikt en in de einde-levensfase vinden de grondstoffen hun weg weer terug naar de natuur of een nieuwe toepassingen. Met betrekking tot recycling zijn een aantal zaken bevorderend, zoals; bij het design moet men er al van uit gaan dat het product na gebruik weer gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald naar zo min mogelijk gemixte grondstoffen; het product wordt toegepast in een omgeving waar een inzamelingssysteem is van voldoende niveau zodat de producten ook op de juiste manier weer worden ingezameld.
Het is niet per definitie dat een hoger aandeel gebruikte gerecyclede materialen een product méér circulair maakt, maar het geeft wel een indicatie van de circulariteit van een product.