Ga door naar hoofdcontent
InformatieBiobased gehalte

Biobased gehalte

Definitie en gebruiksinstructies voor het criteria biobased gehalte.

OnderdeelUitwerking
DefinitieHet biobased gehalte van het product, uitgedrukt als massapercentage van het gehele product volgens de norm NEN EN 16785-1:2016.
Verplicht veldJa
OmschrijvingEen product of materiaal kan geheel of gedeeltelijk bestaan uit hernieuwbare, ofwel biobased, grondstoffen. We noemen dat ook wel ‘biomassa’. Biomassa zijn alle biologische materialen, uitgezonderd ertsen, mineralen en gefossiliseerde materialen. De exacte definitie is vastgelegd in: EN 16575:2014
Dit criterium vraagt om het percentage, gemeten in gewicht, van het product dat uit biobased grondstoffen bestaat. Weegt een enkel product 100 kilogram en is 10 kilogram daarvan aantoonbaar biobased, dan is het biobased gehalte dus 10%.
CertificeringEen aantal instanties beoordeelt of en zo ja, in hoeverre, aan de Europese normen voor het biobased gehalte is voldaan.

Dit zijn:
– Bio-based content (beheerd door NEN en toegekend door Tüv Austria of DIN CERTCO)
– OK biobased (eigendom van en toegekend door Tüv Austria)
– DIN-Geprüft Biobased (eigendom van en toegekend door DIN CERTCO)
LabelsGecertificeerde producten mogen een label voeren.

Een niet-uitputtende lijst van labels die aan dit criterium hangen, zijn:
– DIN Geprüft Biobased (verschillende percentages)
– OK Biobased (verschillende percentages)
Waarde voor inkopers / voor- en nadelen van criteriumDit criterium zegt iets over welk percentage van het product biobased is, uitgedrukt in percentage ten opzichte van het totale gewicht van het product. Door de nodige certificeringen kunnen producenten hun claim onderbouwen en zijn producten gemakkelijk vergelijkbaar. Het criterium zegt op zichzelf echter niks over welke soort(en) biomassa en overige grondstoffen zijn gebruikt.