Ga door naar hoofdcontent
NieuwEcover presenteert 97% biobased schoonmaakmiddelen

Ecover presenteert 97% biobased schoonmaakmiddelen

Maandag 22 mei 2023

Schoonmaken met resten van verspild voedsel; het kan met de nieuwe lijn schoonmaakmiddelen die Ecover op de markt brengt. De ingrediënten? Aardappelschillen, alcoholrestjes van alcoholvrij bier, voedselafval uit de supermark als reiniger en ontkalker, en gered fruit voor de geurtjes.

Ecover presenteerde de nieuwe schoonmaakmiddelen waarvan de grondstoffen tot wel 97% uit verspild voedsel bestaan (water niet meegeteld) als onderdeel van het Europese WASTE2FUNC project:

  • Aardappelschillen en soortgelijk voedselverwerkingsafval werden gefermenteerd tot vetzuren en behandeld met alcohol uit brouwerijen waar alcoholvrij bier wordt gemaakt, en vervolgens omgezet in oppervlakteactieve stoffen.
  • Supermarktvoedselafval werd ingezameld bij lokale supermarkten en gefermenteerd. Het bevat een mix van voedselproducten die niet langer geschikt zijn voor verkoop, bijvoorbeeld door overschrijding van de houdbaarheidsdatum, vanwege verpakkingsschade of om andere redenen. Deze mix vormde het uitgangspunt voor de productie van zowel het melkzuur-ontkalkingsmiddel als het biosurfactantproductieproces.
  • Geredde citroen en munt zijn gebruikt om frisse, schoon ruikende geuren te creëren. De citroen-ingrediënten in de geur zijn afkomstig van natuurlijke oliën die anders een afvalproduct zouden zijn geweest. Het munt-ingrediënt is het resultaat van de herdistillatie van resten van een bloeiende plant uit de muntfamilie (Mentha Arvensis, of Akkermunt).
  • Suikerbietenpulp is een nevenproduct van de suikerbietenverwerking voor de productie van suiker. De pulp kan worden gebruikt als verdikkingsmiddel in meerdere producten.

Circulariteit

WASTE2FUNC is een door de Circular Biobased Europe Joint Undertaking (CBE JU) gefinancierd project waarin melkzuur en biosurfactanten afkomstig van grondstoffen uit duurzame landbouw en industrieel (voedsel)afval dienen als nieuwe functionele ingrediënten voor consumentenproducten. Verspilling van deze waardevolle biomassa is in tegenspraak met de Europese ambitie om de economie volledig circulair te maken tegen 2050.

Kijk op de projectwebsite voor meer informatie.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *