Ga door naar hoofdcontent
NieuwIn 2024 wordt biobased isoleren voor woningeigenaren extra voordelig

In 2024 wordt biobased isoleren voor woningeigenaren extra voordelig

Zondag 31 december 2023

MKI-bonus bovenop ISDE subsidie

Het nieuwe jaar brengt nieuwe kansen mee voor biobased bouwmaterialen zoals hout, vlas en vezelhennep. De Nederlandse rijksoverheid heeft de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen met biobased materialen in 2024 aanmerkelijk verhoogd, zowel voor woningeigenaren als zakelijke partijen.

Woningeigenaren die hun dak, vloer of gevel isoleren komen nu naast de ISDE-subsidie (tot €38/m2 afhankelijk van het soort en aantal maatregelen) ook in aanmerking voor een MKI-bonus tot €6/m2 als ze daarvoor biobased isolatiematerialen gebruiken. Dit levert al snel een extra voordeel op van honderden euro’s in vergelijking met minder duurzame materialen. Het kabinet wil hiermee de toepassing van biobased materialen stimuleren. RVO heeft een rekentool gepubliceerd waarmee het exacte voordeel is uit te rekenen.

De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) stimuleert ook andere energiebesparende maatregelen en is er voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Het budget is in 2024 verhoogd met €40 miljoen tot een totaal budget van €600 miljoen.