Ga door naar hoofdcontent
NieuwLiving Lab voor duurzaam bouwen: circulair, biobased én digitaal

Living Lab voor duurzaam bouwen: circulair, biobased én digitaal

Dinsdag 28 februari 2023

BouwLab R&Do, proeftuin voor de bouw in de Metropoolregio Amsterdam, heeft tijdens de Week van de Circulaire Economie een Living Lab geopend waar mkb-bedrijven die over beperkte onderzoeksfaciliteiten beschikken aan de slag kunnen met nieuwe oplossingen voor de (woning)bouw. Denk aan circulair, biobased én digitaal bouwen. Samen met IT-bedrijf Winvision wil BouwLab nu ook de innovatie en digitalisering in de bouw versnellen door het inzetten van digital twins.

Een digital twin geeft actueel inzicht in de status van gebouwen en objecten. Alle gegevens komen daarin samen, zoals BIM, ERP, onderhoudsgegevens, sensoren en openbare data. Door deze in combinatie te analyseren kunnen deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld optimaal onderhoud (predictive maintenance) of verbetering van het energieverbruik. Simulaties van toekomstige situaties ondersteunen bovendien het ontwerp van een gebouw of object.

In het Living Lab kan daarmee worden geëxperimenteerd, maar ook bijvoorbeeld met het ontwerpen van gebouwen waarvan het casco-gedeelte niet alleen circulair, maar ook biobased en zelfvoorzienend is. Schimmels dienen als isolatiemateriaal, de fundering is hergebruikt en de gevelbekleding is van gerecycled kunststof..

Experimenteren en co-creëren staan centraal in BouwLab R&Do. Het project wordt gefinancierd ondersteund door de Europese Unie en de Provincie Noord-Holland.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *