Ga door naar hoofdcontent
NieuwOnline lunchlezing over de materiaaltransitie

Online lunchlezing over de materiaaltransitie

Dinsdag 20 februari 2024

Nu de energietransitie langzaam op gang komt, moet de materiaaltransitie plaatsvinden. De biobased transitie is daar een onlosmakelijk onderdeel van. Daarbij gaat het om de omschakeling van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare koolstof, vooral in de petrochemische industrie.

In een online lunchlezing op 29 februari 2024 schetst Martijn Zieverink, lector Biobased Transities bij MNEXT, graag de omvang van zowel het probleem als van mogelijke oplossingen. Een groot probleem is schaalgrootte: als bestaande industrieën niet snel genoeg willen (of kunnen) veranderen, moeten er nieuwe industrieën worden gebouwd. Dit vergt zowel tijd als enorme hoeveelheden kapitaal, die beide schaars zijn. De prijsstelling is een systemisch probleem: fossiele koolstof is gewoon te goedkoop als je rekening houdt met alle schade die het na gebruik aan het milieu en de maatschappij toebrengt.

Er zijn ook kansen; een omschakeling naar hernieuwbare grondstoffen biedt een kans op een eerlijkere verdeling van de waarde. En grote organische stromen die nu als afval worden beschouwd, kunnen waardevolle grondstoffen worden.

Nu de planeet afstevent op een gemiddelde temperatuurstijging van 1,5 graad, is de vraag niet langer of er een overschrijding zal zijn, maar hoe groot die zal zijn. Biobased transities zullen een belangrijke rol spelen in het beperken van de oorzaken van klimaatverandering.

De lunchlezing is op 29 februari 2024 van 12.15 tot 13.00 uur. De voertaal is Engels. Deelname is gratis. Kijk op de website voor meer informatie en om direct in te schrijven.