Ga door naar hoofdcontent
NieuwMinisterie van LNV onderzoekt Nederlandse markt voor carbon credits

Ministerie van LNV onderzoekt Nederlandse markt voor carbon credits

Dinsdag 28 november 2023

Het Ministerie van LNV is gestart met een onderzoek naar carbon credits: verhandelbare rechten voor de uitstoot van CO2. Ze zijn in trek bij bedrijven die hiermee hun broeikasgas-uitstoot niet verlagen, maar compenseren om toch hun klimaatdoelstellingen te kunnen halen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitte eerder dit jaar dan ook flinke kritiek op dit systeem. Voor boeren zijn carbon credits echter aantrekkelijk omdat ze extra inkomen genereren. Zij kunnen credits ontvangen voor de teelt van landbouwgewassen die als grondstof dienen voor biobased bouwmaterialen (waarin koolstof langdurig wordt opgeslagen).

Het Ministerie van LNV wil nu weten in hoeverre het Nederlandse bedrijfsleven bereid is om met deze carbon credits hun klimaatbeleid op te poetsen. Daarvoor is een enquête opgezet, aangevuld met een kwalitatief onderzoek. Het werd onlangs aangekondigd als onderdeel van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen, om de teelt van vezelgewassen te stimuleren en tegelijkertijd de inkomsten van boeren te verbeteren. Doel is dat de teelt van vezelgewassen voor bouwmaterialen groeit van circa 2.000 naar 50.000 hectare en de verwerkingscapaciteit naar minimaal 400.000 ton vezels per jaar.

Doe mee en vul de enquête in. Dat kan tot 15 december.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *