Onderzoek naar kansen en knelpunten circulaire bedrijventerreinen
Donderdag 22 augustus 2024Nederland beschikt over zo’n 3.500 bedrijventerreinen. In het jaar 2050 moeten die allemaal ‘circulair’ zijn, zo is de bedoeling. Maar hoe? Dat onderzoekt SKBN met een online enquête in opdracht van de Rijksoverheid (BZK, EZK en IenW).
Het onderzoek moet inzicht geven in kansen, knelpunten en behoeften van ondernemers bij het opzetten van circulaire activiteiten op hun bedrijventerrein. Het is gericht op beheerders van bedrijventerreinen, parkmanagers, ondernemersverenigingen, gemeenten, ontwikkelaars, maar ook onderzoeksinstellingen en adviesbureaus.
Een bedrijventerrein kan bijvoorbeeld (extra) circulair worden gemaakt door investeringen op het gebied van afvalverwerking, materiaalrecycling, energiepositief bouwen, de inzet van circulaire bouwmaterialen, warmtenetten, bio-energie, energie-opslag, waterzuivering en -hergebruik, regenwateropvang en zero-emissie transportoplossingen met alles wat daarbij komt kijken. Ook is bij veel circulaire projecten sprake van investeringen in isolatie, verwarming, ventilatie, airco en verlichting, en de opwek van duurzame energie,
Het realiseren van een circulair bedrijventerrein is echter geen eenvoudige opgave, zo blijkt in de praktijk. Vaak is sprake van knelpunten op het gebied van financiering, subidiëring, samenwerking, netcongestie, vergunningen en regelgeving, ruimte en infrastructuur, et cetera.
Subsidieregelingen
Gelukkig zijn er flink wat subsidieregelingen voor investeringen op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie en ‘groene’ innovaties. Denk aan de MIA\Vamil, EIA, SDE of DEI. Er komen ook voortdurend nieuwe regelingen bij, vanuit de EU, het Rijk en lagere overheden. Zo wordt nu gewerkt aan een nieuwe subsidieregeling ‘Circulair implementeren en opschalen’ (een uitbreiding van de Subsidieregeling Circulaire Economie of SCE).
Een subsidiespecialist, zoals PNO Consultants of ASQA Subsidies, kan voor ondernemers en de samenwerkingsverbanden waarin zij actief zijn in kaart brengen welke regelingen van toepassing zijn, waar de beste kansen liggen en hoe die optimaal zijn te benutten.
Het onderzoek naar circulaire bedrijventerreinen loopt nog tot 31 augustus. Meedoen kan via deze directe link.
Beeld: KiwiK/Shutterstock