Ga door naar hoofdcontent
PersonenMartin Scherpenisse

Martin Scherpenisse

In 2013 ontving ik van ons college de opdracht om biobased materialen in te kopen omdat de biobased economie moest worden gestimuleerd. Ik had toen geen idee wat er met de term ‘biobased’ bedoeld werd en hoe ik daarvoor goede criteria moest opnemen in een offerte-uitvraag. Veel leveranciers bevestigden dat zij ‘uiteraard’ biobased producten leverden, alleen had ik het idee dat zij ook niet helemaal begrepen wat de term inhield. Nu vele jaren en ervaringen later, weet ik waar ik op moet letten en is biobased veel meer een begrip aan het worden in de inkoopwereld.

Onze strategie is om in aanbestedingen te zoeken naar circulaire oplossingen en als dat niet mogelijk is, om de benodigde materialen waar mogelijk aan te vullen met biobased oplossingen. Alleen het vinden van biobased materialen was altijd een lastig punt, want waar zoek je? En hoe weet je dan dat dit daadwerkelijk biobased materialen zijn waarvoor ook nog vergelijkbare oplossingen beschikbaar zijn? Of hoe omschrijf je dit in je offerte-uitvraag zodat de aannemer van een werk of een tussenleverancier ook begrijpt waar jouw voorkeur naar uit gaat in hun aanbieding?

Het is daarom geweldig dat er nu een database is waar naar kan worden verwezen en waar je ook zelf op een toegankelijke manier in kan zoeken! Wat vertrouwen geeft in de betrouwbaarheid van de informatie is dat de producten in de database kunnen worden onderworpen aan onderzoek door een onafhankelijke raad van deskundigen. Dat voorkomt dat je als inkoper je collega’s of leveranciers op het verkeerde been zet als je verwijst naar de database. Collega’s, leveranciers, aannemers en inkopers hebben dus baat bij de database biobasedinkopen.nl.

Martin Scherpenisse

Stuurgroep lid /
Senior beleidsspecialist inkoop & aanbesteden Provincie Zeeland bij Provincie Zeeland
Afbeelding Martin Scherpenisse